Sizlere memleketim olan Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı Ortabahçe(Cinis) köyünden bahsedeceğim.Yıllar öncesine kadar yemyeşil bahçeleri,ormanlık arazileri ve şirin evleriyle yaşayanlara her türlü nimeti cömertce veren fakat 25 Mart günü yaşanan depremle yerlebir olan güzel köyümde geçmişte yaşanan Ermeni zulmüne de yer vereceğim.Neredeyse tamamı yıkılan evlerin
tamamına yakını boşaltılmış ve yerine yeni yerleşim merkezinde yapılan prefabrik konutların köyümüzün herşeyini alıp götürdüğünü üzülerek belirtmek isterim.Artık tek tip evlerde bir site yaşantısına alışmak zorunda kalan insanlarımız köylerine uğramaz oldular.Şimdi isterseniz bu eskinin şirin ve güzel , şimdinin tek tip evleri ve solgun üzgün ağlamaklı yaşantısına ayak uydurmaya çalışan hüzünlü köyün tarihçesine bir bakalım..
27 Haziran 1829 tarihinde Ruslar tarafından işgal edilen Aşkale, 14 Eylül 1829’ da imzalanan Edirne Muharebesi ile Rus işgalinden kurtarılmış, 1877 – 1878 Osmanlı – Rus Harbi’nde ( 93 Harbi ) Ruslar tarafından ikinci kez işgal edilmiştir. Ermeni çeteleri 1918 yılı Şubat ve mart aylarında Erzurum’da tam bir soykırıma girişmiş. Ruslarla bir olup ellerindeki silahları haince masum insanımıza çevirip adına Taşnak denilen Ermeni çeteleri insan, tarih, medeniyet adına ne varsa yakıp yıkmışlardır.Aşkale’nin köylerinde feryatlar arşa yükselmiştir.. Bu köylerden biri olan eski ismi Cinis şimdiki adı Ortabahçe köyünde hamile kadınların karınlarını parçalayıp, bebekleri süngülerine takıp çevire çevire duvara attıklarını tarih yazmaktadır.
Cinis köyünde âdeta bütün vahşetlerini sergilemişler, hayvandan da aşağı lanetlerin en şerlilerini işlemişlerdir. Öldürdükleri masum insanların vücutlarını parçalayıp, çivilerle duvarlara asmış, tandır başlarında ekmek ve yemek pişirilen yöre halkı tarafından Tandır evi diye adlandırılan bölgelerde kadınların karşılarında erkeklerini kazıklara geçirip vahşiliğin en çılgınlığını işlemekten geri durmamış, Kadın–erkek, genç–ihtiyar camiye toplayıp ateşe vermişlerdir. Öylesine nefret kusuyorlarmış ki, ahırları, samanlıkları ateşe veriyor sokaklardaki köpekleri bile öldürüyorlarmış.3 Mart 1918 tarihinde Aşkale ilçesini düşman işkalinden kurtaran Kazım Karabekir Paşa ve ordusu, diğer ilçelere hızla ilerliyorlardı. Her gün yeni köyler, ilçeler kurtarılıyordu. Yanmış yıkılmış köyler, cesetler ortadaydı. Kimisinin üzerinden daha dumanlar çıkıyordu.
Birinci kafkas komutanı olan Kazım Karabekir Paşa Erzurum çevre köy ve İlçelerde gördüklerini şöyle anlatıyordu: "Facianın böylesini hiç görmemiştim. Süngülenmiş ve yakılmış cesetlerin başındaki ağlaşma ve bağrışmalar, insanın tüylerini ürpertiyordu cenazeler, insanın aklını oynatacak bir halde idi. Bütün çocuklar süngülenmiş, yaşlılar ve kadınlar samanlıklara doldurulup, yakılmış, gençler baltalarla parçalanmıştı. Çivilere asılmış ciğer ve kalpler görülüyordu. Sanıyorum ki, yeryüzünde bu kadar feci sahneyi gören gözler pek azdır,insanların iyi duygularından mahrum kalınca hayvanlardan daha vahşi bir mahluk olabileceklerini ibretle seyrettik. Bütün bu dehşetli sahneler Erzurum'a ve oradaki zavallılara yardıma koşmaya bizi mahkum etmişti." Köy düşman işkalinden kurtulduktan sonra köy halkı büyük sıkıntılar yaşamıştır.25 Mart 2004 günü, saat 21:30’da büyüklüğü 5.1 ve 28 Mart 2004 günü saat 06:51’de 5.3 büyüklüğünde olan Akale depreminde Ortabahçe (cinis) köyü çok büyük zarar görmüş can kaybı olmamıştır.Köyün eski yerleşim alanı deprem sonrası değiştirilip köyün girişine Devlet tarafından deprem kunutları yaptırlmıştır.Deprem konutlarının yapıldığı inşaat alanındaki kazı sırasında Müslümanlar'a ait olduğu ileri sürülen insan kemikleri ve kafatasları bulundu. Toplu mezarda Müslüman mezarlarında bulunan ve 'mertek' adı verilen tahta parçalarına da rastlanırken, kemik parçalarının arasında eski çizmelerle çarıklar da bulundu Erzurum Tarih kaynaklarına göre 657 Türk'ün Ermeniler tarafından katledildiği toplu mezarlardan biri olduğu sanılmaktadır. Yine Erzurum tarihi kaynaklarına göre köyde 30m. Yüksekliğinde 270m. Uzunluğunda bir kale olduğu belirtilmiştir. Burada yapılan kazılarda birçok tarihi eser çıkartılmış yapılan araştırmalar sonucu Kale taş duvarlarının zamanla sökülerek kullanıldığı anlaşılmaktadır. Cinis´te ki Höyük ile ilgili bilgi (sehit tepesi diye de adlandirilir): 5000 yıl öncesinden başlayan ve ardından MÖ 2.bin, 1.bin ve Urartu dönemlerinde yerleşilen höyüğün tüm toprağı Ortabahçe (Cinis) köyünün evlerini ve stadyumunu yapmak için kullanılmış. Yalnızca höyüğün orijinal yukseltisini gösteren temsili bir tepe kalmış. Şimdi höyüğün olduğu yer tezek bahçesi olarak kullanılmaktadır temsili tepeyi yok etmemek adına Jandarma komutanlığı tepeden toprak çekimini yasaklamıştır.
İşte böyle..Şimilerde köyümden kalan tek tip sıra sıra ruhsuz evlerimiz ve Köy mezarlığında bulunan Ermeniler tarafından katledilen insanlarımızın bulunduğu toplu mezar ve anıtı..Şimdilerde Soykırım yaygaralarıyla bizi boğmaya çalışanların zamanında benim atalarıma yaptıklarını görmezden gelmeleri insanın canını yakıyor.Onların bir delili yok ama bize yaptıkları soykırımın dedlili Erzurum'un Aşkale ilçesine bağlı o eski güzel Ortabahçe köyünde.İsteyen gelip bakabilir..Delilse delil...
Yazılanlara katılmamak yada inanmakta zorluk çekmek gerçekten akıl dışı bir olaydır.Öyleki tüm bu yazılanların ispatı olarak Genelkurmay Başkanlığı \"Arşiv Belgeleriyle Ermeni Faaliyetleri 1914-1918\" başlıklı 8 ciltlik yayın dizisinin 3 ve 4\'üncü ciltleri Genelkurmay ATASE ve Denetleme Başkanlığı Yayınları\'nca yayınlandı.Bunun için tüm bu olaylara ve yapılan haksızlıklara kayıtsız kalmamalıyız.Böyle bir olayı gündem konusu eden Serkan Aksakal\'a teşekkür ediyorum...
YanıtlaSilserkan sen manyakmısın?olum işin ğücün yok mu ? ne len bu deli:) burda naralar atıcağına askere ğit..askere ğitmeden atıp tutmak kolay tabe..:)
YanıtlaSilçok güsel bi köymüş öncelikle onu belirteyim..geçmişte yaşananlar çok çabuk unutuldu.sonra türkler çok kötü gösteriliyor dünyaya..yazık yaa...
YanıtlaSiltamamiyle wahşet diorum..başkada birşey bilmiyorum:)
YanıtlaSilÇokdeğerli yeğenim seni canı gönülden kutluyorum.
YanıtlaSilBenim Rum koy Calka Rayon da, Gurcustan, Cinis adi der. Bizim dedelerimiz biza dyirdelar " Biz bir Erzurum koy dan geldek, Cinis, Ermenilerinan 1830 yila. Ozga da Rum koyler Calka da, Erzurum da geldelar:
YanıtlaSilCinis
Evrenni
Gerek
Ahalik (Horum)
Hedik
Parmaksiz ( yeni adi Calka dir)
Olenk
Shypek
Sanamer
Livad ( Olenkliler yaptilar o koy)
ve Dmanis Rayon da:
Demir Bulak
Erkis-oglu (eski adi Keyvan)
Abarli
Yayla
ve Tetrickaro Rayon da : Cinckaro
Ozga Calka koyler:
Yedi kilisa ( Kars dan geldelar)
Tek kilisa ( Kars dan)
Bayburt ( Kars dan)
Khando ( Gumushane dan)
Beshtash ( Trabzon ve Gumushane den )
Reha ( Artvin de)
Imera ( Macka(Trabzon) ve Imera (Ocakli, Gumushane) den)
Haraba ( Trabzon da)
Santa ( Santa (Dumanli) Gumushane dan)
Kubet (Trabzon dan)
Bayburtliler bayburt tan geldelar
SilKöyünüz hakkında bakınız:Ahmet Hamdi Tanpınar, "Beş Şehir", sayfa 58.
YanıtlaSil